Διαχείριση κρίσεων

Πρόβλημα

Διαχείριση κρίσεων

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, διαφορετικές φάσεις σηματοδοτούν διαφορετικούς ρόλους, συναισθήματα, χαρακτηριστικά. Ακόμη, διαφορετικούς τρόπους να σκεπτόμαστε τα πράγματα και να σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμβαίνουν αναπτυξιακές μεταβάσεις όπως η εφηβεία ή η συνταξιοδότηση, οι οποίες μας κινητοποιούν συναισθηματικά και συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με μία κρίση.

Αγχώδες συναίσθημα μπορεί ακόμη να βιώνεται σε μια απρόσμενη αλλαγή ή σε μία επικείμενη αλλαγή, που γνωρίζουμε ότι θα έρθει. Η μετακόμιση/ μετανάστευση, η αλλαγή εργασιακού πλαισίου, η νοσηλεία, η επιβάρυνση της οικονομικής κατάστασης.

Στρεσογόνα  γεγονότα ζωής αποτελούν η διάγνωση μιας ψυχιατρικής διαταραχής ή μιας απειλητικής για τη ζωή νόσου του ιδίου ατόμου ή ενός αγαπημένου του προσώπου ή ακόμη και η απώλειά του. Επίσης η απώλεια της εργασίας ή/και της περιουσίας, ο χωρισμός, το διαζύγιο και η διαδικασία ανασύστασης της οικογένειας με μία νέα μορφή.

Ξαφνικές αλλαγές και κρίσεις στη ζωή μας, γίνονται πολλές φορές δύσκολα διαχειρίσιμες και επιφέρουν πολλαπλές επιπτώσεις στον οργανικό και ψυχολογικό τομέα.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να επεξεργαστεί γνωστικά και συναισθηματικά αυτό που του συμβαίνει, να ανακαλύψει υγιείς μηχανισμούς στήριξης και να αντλήσει τα ψυχικά αποθέματα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί και να ανταπεξέλθει στην κατάσταση που βιώνει.

Κείμενο